Het paard als coach

Als prooidier is een paard zich enorm bewust van zijn kwetsbaarheid. Het vertrouwt op zijn intuïtie en overleeft samen met de kudde.  Een paard vindt altijd zijn balans terug in de kudde.  Het paard is als een gids die ons de weg wijst naar balans tussen kracht en kwetsbaarheid.

De spiegel van de ziel

Waarom een paard als coach?
Paarden zijn gevoelsdieren. Ze overleven in de natuur door te vertrouwen op hun intuïtie. Paarden leven in kuddeverband, ze stemmen in de kudde gezamenlijk af wie welke rol op zich neemt. Ze zorgen op deze manier voor een natuurlijke balans.

Word jij toegelaten in de kudde van het paard? 
Doordat de zintuigen van het paard zeer sterk ontwikkelt zijn, weten zij snel te doortasten of een situatie of nieuw kudde lid veilig is. Dat doen ze door onze intentie te voelen. Ben jij betrouwbaar? Wat zijn jouw bedoelingen? Pas jij in onze kudde? Wat laat jij zien aan mij?

Welke interactie ontstaat er tussen het paard en de coachee?
Wanneer we in contact komen met het paard, zal er een natuurlijke reactie van het paard komen. De manier waarop het paard reageert op onze intenties en (non-verbale) communicatie levert waardevolle informatie op voor het coachgesprek.  De Horse Assisted Coach vertaalt deze informatie in coachvragen waarmee de coachee aan de slag gaat.


De TOP-coachmethode biedt de handleiding voor een constructief en succesvol coachgesprek. De handvatten die het de coach biedt zorgt ervoor dat zowel de coachee, de coach en het paard een emotioneel veilige setting ervaren tijdens de coachsessie.